lördag 9 april 2011

Att närvara eller Twittra

En av fördelarna med att vara oberoende är att jag nu kan välja vilka konferenser jag ska delta i. Tyvärr inser jag att det finns för många konferenser som överlappar varandra med snarlikt innehåll. Denna vår har jag trots det valt att delta i TMS Inspiration Days (Krakow), EUATC (Rom), memoQfest (Budapest), SFÖ (Malmö), ELIA ND (Stockholm) och Localization World (Barcelona). Min prioritering har naturligtvis styrts av de konferenser till vilka jag blivit inbjuden som gästföreläsare med enda undantaget för SFÖ - dit jag åker endast för att förkovra mig - och för att prata lite om Translators Without Borders.

Säsongen startade bra med inspirerande presentationer i Krakow - liksom förra året är var detta en liten men välregisserad föreställning med många duktiga föreläsare. Ämnena under konferensen kommer definitivt att utvecklas under kommande sammankomster eftersom samma nyckeltalare flyttar runt från en konferens till nästa.

De viktigaste diskussionerna - implementering av maskinöversättning (MT), framtiden för översättningsminnen och nya idéer för att utveckla översättningsbranschen introducerades redan på GALA i Lissabon - en av de få konferenser som jag inte deltar i denna vår (men som jag förstått attraherade mer än 250 deltagare).

Antalet deltagare i konferenserna varierar från 60 till 500 personer och formatet skiftar mellan konversationer till föreläsningar. Men - den mest intressanta utvecklingen från tidigare år är bidragen från dem icke närvarande deltagarna via Twitter. Personer från hela branschen och över hela världen kommenterar och frågar genom detta nya Sociala Media. Det enda du behöver göra är att öppna ett konto på Twitter, ta reda på vilken "etikett" som den aktuella konferensen har (se t ex #TMS_inspire or #GALA_Lisb) och sen kan du delta i debatten, bekvämt tillbakalutad i soffan där hemma. Kilgray har tagit ytterligare ett steg - memoQfest streamas direkt och vem som helst med en internetanslutning och dator kan vara med.

Men - varför åker alla dessa människor på konferenser? Jo, för att nätverka och mötas - ingen teknik i världen kan ersätta värdet av det.

Idag presenterar jag på EUATC i Rom och rubriken lyder "Boost International Sales" - vill du vara med i debatten hemifrån? Följ mig och konferensen på Twitter (@amclind) #EUATC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar