söndag 5 juni 2011

Betald version av Google Translate API

Så har Google vänt på klacken - i ett utlåtande från i fredags säger man att Google ska låta Translate API leva vidare men erbjudas i någon typ av betald form. Är det någonting som är förvånande med det? Nej, inte riktigt, eller kanske två saker - dels att man backade så snabbt, efter bara 8 dagar, och dels den anledningen som de anger. Adam Feldman, APIs Product Manager hos Google skriver i det officiella tillkännagivandet att man sett så mycket "passion och intresse" för produkten och att man därför planerar att släppa en betald version.


Jag undrar vad det är som Google förutspår som vi inte ännu ser? Det finns knappast en tillräckligt stor kundkrets för produkten som motiverar Google att börja ta betalt, det kan möjligen skramla in lite småpengar. Om inte för pengar - för passion? Ett enmans-företag kan kanske drivas av passion men ett multinationellt företag har alltid vinst i fokus. Eller är det för att motivera Googles interna utvecklare, som är passionerade över en produkt som kanske har nått sin gräns i utvecklingspotential? Det Google tjänar pengar på är ju trots allt att utveckla NYA produkter.

Förhoppningsvis ser vi andra positiva resultat av Googles två utspel - många har säkert fått upp ögonen för att det inte finns någonting i livet som är gratis. Det har också givit fokus åt alternativen till Google Translate, det vill säga de kommersiella maskinöversättningsprogrammen.

Och vem vet, kanske Google redan har en ny produkt under utveckling som kommer att slå oss alla med häpnad.... igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar