torsdag 18 augusti 2011

Ibland är språket sekundärt

Ibland är språket sekundärt, trots att jag alltid framhäver att det är det primära och grunden till all kommunikation och en mänsklig rättighet.

När 12 gubbar kommer tillsammans för att spela boule, varje eftermiddag klockan 18:00 på grusplanen bakom Restaurant Chacala, Cala Sahona, Formentera - då är språket ingen förutsättning för kommunikation. Som kvinna är jag förvisad till åskådarplats, jajamensan, endast män är välkomna i spelet… men att vara åskådare är inte det sämsta, det är faktiskt till och med fascinerande.

Det dominerande språket är franska, trots att vi befinner oss på en i allra högsta grad spansk ö. Medelåldern på ”gubbarna” är alldeles säkert över 70 år, även om Vincent från Senegal drar ner snittet väsentligt. De ord jag lär mig och får förklarade för mig, på de 5 olika språken som förekommer, uttrycker glädje och frustration men många tål inte att upprepas här.

När mina barn träffar nya kompisar på stränder och andra platser i främmande länder och kommunicerar med kroppsspråk och skolengelska så är det vardagsmat – att se samma fenomen mellan män i övre medelåldern är verkligen uppfriskande. Och så länge som gubbarna är överens om reglerna flyter kommunikationen på riktigt bra……

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar