onsdag 2 oktober 2013

Översättare, Hieronymus anonyma skyddslingar

Häromdagen, den 30 september, firade översättare runt om i världen Hieronymus-dagen. Hieronymus är mest känd för att ha översatt Bibeln från grekiska och hebreiska till latin och han är skyddshelgon för översättare och också bland annat bibliotekarier och studenter.

I Sverige uppmärksammades dagen bland annat av SFÖ (Sveriges Facköversättarförening), FAT (Föreningen Auktoriserade Translatorer) och ÖC (Översättarcentrum) som gemensamt anordnade aktiviteter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Lund.

Lund ligger bara en timmes tågresa bort och jag valde därför att åka dit för att delta i den lokala aktiviteten. Till Stadshallen i Lund hade allmänheten bjudits in för att kunna se hur en facköversättare arbetar. Kring ett U-format bord satt cirka 15 översättare, var och en med sina språk- och ämnesspecialiteter och svarade på frågor från besökare. Enligt arrangören kom nya besökare kontinuerligt under hela eftermiddagen, själv gick jag ganska snabbt. Jag kom dock tillbaka till arrangemangets avslutande mingel och enklare förtäring, dit uppskattningsvis ett 40-tal personer anslöt sig.

Visst är detta ett positivt initiativ! Att översättare vill sprida information om sitt kunnande och sitt yrke till den breda allmänheten. Jag tror att det är oerhört viktigt att översättare, tillsammans med översättningsföretag, universitet och andra som är verksamma inom branschen, sluter upp och gör gemensamma ansträngningar för att sprida information till allmänheten.

Till och med en lokalreporter från Sydsvenskan dök upp för att intervjua översättarna och det blev ett reportage i tidningen dagen efter. Det är inte ofta översättare, eller översättning hamnar i tidningsreportage (annat än om det gått snett), men allvarligt, är detta den bild som vi vill visa upp? Att man egentligen inte behöver kunna språk speciellt bra och att den terminologi man inte kan - går att googla? Läs själva här - jag tycker att intrycket artikeln ger av översättningsyrket lämnar en hel del övrigt att önska....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar